BAARN - Slapeloze nachten hangen samen met het verouderen van het oog. De oogaandoening staar lijkt namelijk een rol te spelen bij slapeloosheid.

Dat blijkt uit een Deens onderzoek onder bijna duizend vrijwilligers.

Het gaat om het natuurlijke proces van vergeling van de ooglens. Naarmate de verkleuring toenam, verhoogde het risico op slapeloosheid zo schrijven de onderzoekers van het Glostrup Hospital in het tijdschrift Sleep.

"Het sterke verband tussen vergeling van de ooglens en leeftijd, helpt ons te verklaren waarom slaapstoornissen vaker voorkomen bij oudere mensen.", legt hoofdonderzoeker Line Kessel uit.

Vertroebeling van het gedeelte van de ooglens dat blauw licht absorbeert is de boosdoener. Blauw licht beïnvloedt de normale slaapcyclus doordat het betrokken is bij de productie van melatonine in de hersenen. Het hormoon melatonine vertelt het lichaam wanneer het slaperig of juist alert moet zijn.

Minder blauw

Als gevolg van vergeling van de lens komt er minder blauw licht het oog binnen, waardoor er sprake was van slaapstoornissen. "Vergeling van de lens heeft vaak weinig invloed om het visueel functioneren, maar lijkt nu wel verantwoordelijk voor slapeloosheid bij ouderen.", aldus Kessel. Hoewel slaapstoornissen ook beduidend vaker voorkomen bij vrouwen, rokers en diabetespatiënten, bleef het effect van het blauwe licht overeind na correctie voor deze factoren.

Helaas betekent de ontdekking ook dat deze vorm van slapeloosheid momenteel alleen verbeterd kan worden door een operatie voor cataract (grijze staar). Kessel: "We zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een lasermethode om de vergeling te verminderen, maar deze methode is voor patiënten nog niet beschikbaar."