Donderdag 7 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Handgels en antimuggenspul niet altijd pluis

DEN HAAG - Desinfecteermiddelen, ontsmettingsmiddelen, conserveringsmiddelen en ongediertebestrijdingsmiddelen bevatten vaak zogenoemde biociden die (nog) niet zijn toegestaan op de Nederlandse markt.
Door: ANP

Dat blijkt uit een gezamenlijke controleactie naar biociden van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA), de VROM-Inspectie (VI) en de waterschappen.

Biociden worden gebruikt om bepaalde organismen te vernietigen. Ze zitten in onder meer handgels en producten tegen muggen, teken en vlooien en worden verkocht in bouwmarkten, tuincentra, supermarkten en drogisterijen.

Boetes

Er zijn over het afgelopen jaar 78 boetes opgelegd (soms voor meerdere producten). 29 keer werd een schriftelijk waarschuwing gegeven en drie keer werd een last onder dwangsom aangekondigd wegens het op de markt brengen van niet toegelaten biociden.

Dat deze producten niet zijn toegestaan, wil nog niet zeggen dat ze een risico opleveren, aldus de VROM-Inspectie.

Risico's

''De risico’s voor mens, dier en milieu van deze producten zijn echter (nog) niet beoordeeld door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb)."

Verkeerd gebruik of een onnodig hoge concentratie aan werkzame stoffen kàn echter schadelijk zijn voor mens, dier en milieu, stelt de inspectie. ''Ook kan het resistentie veroorzaken waardoor de bestrijding van het ongewenste organisme op termijn steeds moeilijker wordt."

Beeld: NU.nl

Aanbevolen artikelen