Donderdag 30 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
maasstad ziekenhuis rotterdam

RIVM wil meldplicht bij bacterie-uitbraak

AMSTERDAM - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil dat er betere regels komen voor ziekenhuizen waar sprake is van een multiresistente bacterie-uitbraak.
Door: Novum

Ziekenhuizen zouden een uitbraak onder meer verplicht moeten melden, dat zegt RIVM-directeur Roel Coutinho maandag in de Volkskrant.

Tot nu toe is er geen goed systeem om een uitbraak te melden. Ziekenhuizen bepalen welke maatregelen zij nemen. "Maar dat wil niet zeggen dat het ook altijd lukt om de uitbraak onder controle te krijgen", zegt Coutinho.

"Daar is nu geen mechanisme voor." Als ziekenhuizen een uitbraak melden, kan er 'meegekeken worden of de aanpak slaagt', zo vindt hij.

Maasstad Ziekenhuis

In de praktijk wordt een bacterie-uitbraak wel gemeld maar doordat een verplichting ontbreekt, kan het gebeuren dat ziekenhuizen dat niet doen. Dit gebeurde recent bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Het RIVM overlegt momenteel met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie van Volksgezondheid over de mogelijke maatregelen.

Aanbevolen artikelen