UTRECHT - De Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft dit jaar minder lintjes uitgedeeld aan ziekenhuizen die, volgens de organisatie, goede zorg leveren aan patiënten.

De organisatie heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Vorig jaar kregen 84 van de 91 ziekenhuizen het roze lintje, het keurmerk van de patiëntenvereniging van borstkankerpatiënten. Dit jaar zijn het er 63.

De borstkankervereniging geeft bijvoorbeeld pas een lintje als een ziekenhuis meedoet aan een door de vereniging ontwikkelde patiëntenenquête. Veel ziekenhuizen hebben een eigen enquête. De BVN wil dat alle ziekenhuizen dezelfde enquête gaan gebruiken.

Patiënten kunnen daarin ook aangeven hoe zij de zorg in de praktijk hebben ervaren. Volgens een woordvoerster van BVN gaan andere enquêtes vaker uit van de zorg zoals die op papier is vastgelegd.

Aanpak

Een ander criterium van de vereniging is dat alle artsen die in het ziekenhuis bij de behandeling van een borstkankerpatiënt zijn betrokken één keer per week bij elkaar komen om te bespreken welke aanpak het beste is voor de patiënt. Volgens de vereniging gebeurt dat nog niet in alle ziekenhuizen.

De vereniging heeft 28 ziekenhuizen geen lintje gegeven. Acht daarvan hebben geen informatie verstrekt aan de BVN. Bij de anderen is de zorg anders dan BVN graag zou zien.