BAARN - Iedereen die wel eens een horrorfilm bekijkt kent het fenomeen: zodra het een beetje eng begint te worden beginnen vrouwen te gillen en verbergen ze het gezicht achter de handen.

Onderzoekers hebben ontdekt waarom ze dit vaker doen dan mannen.

Het verschil in beleving van het kijken naar een enge scène tussen mannen en vrouwen is enorm. Waar mannen handenwrijvend wachten op de volgende enge shot, zitten vrouwen in angstige afwachting klaar om het gezicht te bedekken.

Kijken ze wel, dan reageren ze met een schreeuw, terwijl mannen vaker beginnen te lachen.

Hersenen

Onderzoekers van het University College Of London probeerden de verschillen te ontrafelen en de uitkomst is verrassend.

De hersenen van vrouwen blijken veel beter in staat te anticiperen op het ergs dat komen gaat, terwijl mannen veel meer een afwachtende houding aannemen en pas reageren tot het moment dat ze de horror werkelijk registreren.

De hersenen van 30 mannen en vrouwen werden met sensoren onderzocht tijdens het kijken naar een aantal plezierige en onplezierige filmbeelden.

Langzaam oplopen

Daarbij bleek dat de hersenactiviteit bij vrouwen langzaam oploopt, zodra ze weten of voelen dat ze iets ergs te zien krijgen. Bij mannen bleef die lager totdat de horror toeslaat.

"Met andere woorden: Vrouwen hebben een veel hoger emotioneel waarschuwingssysteem, zijn beter in het aanvoelen van gevaarlijke situaties en beter op hun hoede dan mannen," aldus het hoofd van het onderzoek Dr. Giulia Galli.