DEN HAAG - De basisscholen zijn weer begonnen en veel kinderen op een kluitje betekent een grotere kans op hoofdluis. Ieder jaar hebben een kleine kwart miljoen basisscholieren last van de vervelende beestjes.

De website www.luizenradar.nl brengt in kaart wat 'risicogebieden' zijn. ''Na de zomervakantie zien we altijd een piek in het aantal besmettingen'', zegt Ingrid Ligthart, voorzitter van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis.

Ouders en schoolbesturen kunnen besmettingen aangeven op de site. Ook wordt de verkoop van hoofdluisproducten in de gaten gehouden. ''Na de zomervakantie zien we altijd een piek in het aantal besmettingen’’, zegt Ingrid Ligthart, voorzitter van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis.

''Het is niet aangetoond dat hoofdluis vaker voorkomt in de zomer. Gedurende het schooljaar wordt er regelmatig gecontroleerd, maar dat ligt natuurlijk stil als de scholen dicht zijn.’’

Luizenkammen

Hoofdluis is erg besmettelijk. De beestjes lopen van hoofd naar hoofd. Omdat kinderen op basisscholen vaak dicht op elkaar zitten en erg fysiek zijn, kan hoofdluis daar welig tieren. Waar eerder werd gedacht dat het hele huis van boven tot onder geboend moest worden om de beestjes uit te roeien, is inmiddels bekend dat het haar kammen met speciale luizenkammen voldoende is.

De website wordt woensdag gelanceerd en is in het leven geroepen door Prioderm, producent van hoofdluisproducten.