BAARN - Als voedselfabrikanten geurstoffen in plaats van zout zouden toevoegen aan hun fastfood of kant-en-klare maaltijden, dan zouden die maaltijden veel gezonder worden.

En dat terwijl we het verschil waarschijnlijk niet eens proeven.

Dat ontdekkten Franse wetenschappers. De voorwaarde is wel dat er geurstoffen gebruikt worden die door mensen geassocieerd worden met zout. Volgens de onderzoekers zijn er maar liefst veertien geuren die zout kunnen vervangen.

Pizza

De geur van sardines, ansjovis, nootjes, bacon, ham en kaas zouden ervoor kunnen zorgen dat voeding zout 'smaakt' maar niet werkelijk is. Dat zou de overconsumptie van zout met maar liefst 25 procent kunnen verminderen, zo melden de Fransen.

Een test met pizza's leverde alvast positieve resultaten op, zo blijkt uit het onderzoek dat in samenwerking met Unilever gedaan werd.

Bloeddruk

Over het algemeen consumeren we veel meer zout dan dagelijks aanbevolen. In veel kant-en-klaarproducten zit bijvoorbeeld teveel zout. Het gevolg daarvan is dat de gezondheid schade wordt toegebracht: de bloeddruk stijgt en ook de nieren ondervinden hinder.