AMSTERDAM - Het aantal vergiftigingen door te experimenteren met medicijnen en roesmiddelen neemt toe.

Vooral jongeren proberen vaak middelen uit met vergiftiging tot gevolg. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Nationaal Vergiftigingen Centrum (NVIC).

Vorig jaar steeg het aantal meldingen van vergiftigingen door het gebruik van medicijnen tegen ADHD, die ook gebruikt kunnen worden als pepmiddel, met 34 procent naar 627.

Het overmatig gebruik van hoestdrank verdubbelde. Dat komt vooral doordat jongeren het middel steeds vaker gebruiken vanwege het geestverruimende effect.

Nootmuskaat

Het aantal vergiftigingen door het gebruik van nootmuskaat is in 2010 verdrievoudigd, van tien naar 31. Nootmuskaat kan in grote hoeveelheden hallucinerend werken.

Ook het aantal meldingen over paddo's nam toe. Voor deze stijging is volgens het NVIC geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Het aantal paracetemolvergiftigingen nam niet toe, ondanks bredere verkrijgbaarheid van het middel.

Het NVIC was sinds de oprichting in 1959 onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, maar maakt sinds juli deel uit van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Vorig jaar werd het NVIC via de telefoonlijn en de website vergiftigingen.info ruim 42 duizend keer geraadpleegd over 55.500 blootstellingen van mensen of dieren aan giftige stoffen.