AMSTERDAM - Een derde van de Nederlanders maakt zich meer zorgen over de veiligheid van voedsel na de uitbraak van EHEC eerder dit jaar.

Dat blijkt uit onderzoek dat het Voedingscentrum liet uitvoeren onder ruim tweeduizend Nederlanders.

Met name vrouwen en 55-plussers hebben meer zorgen over de veiligheid van hun eten. Dat zijn ook de groepen die sinds de uitbraak anders omgaan met de bereiding van hun eten. Zo zegt achttien procent rauwe groente beter te wassen en wast twaalf procent zijn handen beter dan voorheen.

Invloed

Uit het onderzoek blijkt ook dat een kwart van de mensen hun eigen invloed bij het voorkomen van besmetting van hun eten onderschat. Volgens het Voedingscentrum is er nog veel onwetendheid over de mogelijkheden om de kans op voedselvergiftiging te verkleinen.

"Terwijl de meeste voedselbesmettingen en ook de kans op een ESBL- of EHEC-besmetting met een paar simpele hygiëneregels sterk gereduceerd kunnen worden."

Lees alles over EHEC in ons nieuwsdossier