BAARN - Italiaanse wetenschappers hebben ontdekt dat steunkousen uitkomst kunnen bieden bij slaapapneu.

Men wordt niet helemaal verlost van de aandoening, maar proefpersonen die de dijhoge kousen een week droegen, zagen hun klachten met maar liefst eenderde verminderen.

Het obstructief slaapapneu-syndroom (OSAS) is een aandoening waarbij tijdens de slaap vaak wordt gesnurkt en per uur minimaal 5 adempauzes (apneu) voorkomen die langer duren dan 10 seconden.

Bij de aandoening verslappen de keelspieren wat een gedeeltelijke of gehele afsluiting van de luchtweg veroorzaakt. Vaak zijn het mannen van middelbare leeftijd die er last van hebben, maar het kan ook vrouwen treffen.

Doorwaakte nachten

Extreme vermoeidheid door de doorwaakte nachten (niet alleen voor de patiënt, maar voor iedereen binnen gehoorsafstand) is slechts één symptoom.

Slaapapneu wordt ook vaak geassocieerd met hartproblemen en met een verhoogde bloeddruk. Bovendien is het snurken natuurlijk hinderlijk. Een zogenoemd 'slaapmasker'(een cpap-apparaat) is een van de weinige werkende oplossingen.

Trombose

Italiaanse wetenschappers van de universiteit van Brescia menen nu echter een andere oplossing voor het slaapprobleem te hebben gevonden: dijhoge steunkousen. Steunkousen van die lengte worden normaliter gebruikt tijdens het vliegen om diep-veneuze trombose tegen te gaan. De Italianen vonden twaalf mensen bereid de kousen een week lang dagelijks te dragen.

Vaatproblemen

De testpersonen waren mensen met vaatproblemen. Die leidden overdag  tot bloedophoping in de onderbenen en 's nachts tot de slaapproblemen. Hoofdonderzoeker Stefania Redolfi: "De studie toonde aan dat de proefpersonen overdag maar liefst 62 procent minder bloedophopingen hadden en 's nachts 36 procent minder apneu.

Daardoor verminderde ook het snurken. En dit alles door de bloedsomloop te reguleren. Het is dan ook erg interessant om uit te zoeken of deze positieve lijn zich doorzet naarmate de draagtijd van de kousen langer wordt."

Slaapmasker

Rodolfi gaf aan dat het slaapapneu onderzoek voor haar hoge priorteit heeft omdat er zoveel mensen zijn die het slaapmasker zeer oncomfortabel vinden; hoewel het wel goed werkt. De patiënt slaapt beter en is daardoor overdag alerter.

Therapietrouw

Onderzoek toonde aan dat met een goede nachtrust het risico op een verkeersongeluk voor slaapapneu-patiënten  met 83 procent vermindert en de kans op hart- en vaatproblemen met 40 procent. Overigens vinden veel mensen steunkousen ook niet echt lekker zitten, waardoor de vraag is of patiënten erg therapietrouw zullen zijn.