BAARN - Er is een nieuw apparaatje op de markt waarmee makkelijk in de gaten kan worden gehouden of iemand iets in een drankje heeft gegooid.

Israelische wetenschappers ontwikkelden het apparaatje. Daarmee kunnen rophypnol, GHB en ketamine, oftewel date rape drugs worden opgespoord.

Het zijn middelen die in kroeg of discotheek in drankjes worden gegooid waarna het slachtoffer onwel wordt en makkelijk misbruikt kan worden.

Roerstokje

De sensor heeft de vorm van een roerstokje en kan volgens de wetenschappers twee soorten drugs met 100 procent zekerheid herkennen als het in een drankje zit. Fernando Patolsku, scheikundeprofessor aan de universiteit van Tel Aviv legt uit: "Het roerstaafje neemt een heel klein beetje van de drank op en mixt dat met een testvloeistof die in het stokje aanwezig is.

Als de vloeistof door een chemische reactie verkleurd of troebel wordt is een van de twee drugssorten in de drank gevonden." Patolsky is van mening dat het gadget minder dan een drankje moet gaan kosten en bovendien herbruikbaar moet zijn.

Rood lampje

Niet alleen de substantie verandert, de sensor geeft ook met een kein rood lampje aan wanneer er gamma-hydroxybutyric acid (GHB) of Ketamine is aangetroffen in de drank. De wetenschappers hopen het apparaatje binnenkort zo aan te passen dat het ook Rohypnol kan detecteren.

"Het is niet gemakkelijk een snelle, betrouwbare en ook nog eens betaalbare tester op de markt te brengen," zeggen Patolsky en mede-ontwikkelaar Michael Ioffee. Patolsky, vader van drie dochters: "Maar we hebben doorgezet omdat het zo enorm belangrijk is dat vrouwen zich op een veilige manier kunnen beschermen tegen seksueel geweld tijdens een date."

De bedenkers hopen dat de senor binnenkort verkocht zal worden in kroegen en apotheken. Het is nog onbekend of het roerstokje ook in Nederland op de markt wordt gebracht.