BAARN - Bij een rughernia gaan sommige ziekenhuizen 5,5 keer vaker tot een operatie over dan andere ziekenhuizen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de regionale verschillen in operaties bij twaalf verschillende aandoeningen.

De hernia is van de twaalf verschillende aandoeningen die in het onderzoek aan de orde kwamen, de aandoening waarbij de verschillen tussen de regio’s het grootst waren.

In Steenwijk (Overijssel) vinden bijvoorbeeld 85 tot 167 herniaoperaties per honderdduizend inwoners plaats. In het Zeeuwse Middelburg zijn dat er slechts 9 tot 46 op hetzelfde aantal inwoners. 

Uit het onderzoek blijkt dat de grootste regionale verschillen bestaan bij operaties vanwege rughernia, spataderen, vaatvernauwing in de benen, beknelde polszenuw en goedaardige prostaatvergroting.

Kleiner verschil bij staar

Bij de operatieve behandeling van staar, galstenen, halsslagadervernauwing, heup- en knievervanging, liesbreuk en het knippen van amandelen is het verschil kleiner. Daar voeren artsen in sommige regio’s ongeveer twee keer zo veel operaties uit als in andere regio’s.

Financiële belangen

De vraag waarom ziekenhuizen in de ene regio bepaalde operaties meer verrichten dan in de andere regio, wordt in het onderzoek niet beantwoord. Mogelijk verklaren financiële belangen de regionale verschillen deels. "Als de salariëring van een specialist afhankelijk is van het aantal medische verrichtingen, ligt het voor de hand dat financiële belangen een rol spelen", zegt chirurg Johan Lange van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde in NRC Handelsblad.

Kanttekeningen

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) heeft de publicatie van het rapport verwelkomd. Hoewel de belangenvereniging kanttekeningen plaatst bij de 'methodologische beperkingen' van het rapport, "helpt het de kwaliteit en de doelmatigheid van zorg verder te verbeteren en onnodige praktijkvariatie terug te dringen", zo meldt het OMS tegen Medisch Contact.

Het onderzoek is in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland door onderzoeksbureaus Vektis en Plexus uitgevoerd.