BAARN - Een multiresistente bacterie afkomstig uit de Salmonellastam is aangetroffen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken.

De bacterie is afkomstig uit Afrika, en heeft de resistentie onderweg opgelopen.

Een groep internationale onderzoekers roept mensen werkzaam in de gezondheidszorg op om waakzaam te zijn. Een wereldwijde verspreiding van deze zogenaamde superbacterie moet voorkomen worden.

"In 2002 hadden we te maken met slechts een handvol besmettingsgevallen, in 2008 waren dit er wereldwijd al meer dan vijfhonderd.", schrijven de onderzoekers in het Journal of Infectious Diseases.

"We hopen met deze publicatie het bewustzijn te vergroten.", legt de Franse onderzoeker Simon Le Hello, van het Institut Pasteur, uit.

Maagproblemen

Jaarlijks raken wereldwijd miljoenen mensen met de een salmonellabacterie geïnfecteerd. Over het algemeen is deze infectie niet ernstig en leidt slechts tot milde maagproblemen.

Bij oudere mensen of mensen met een verzwakt immuunsysteem, kan een infectie echter levensgevaarlijk zijn. Dan is behandeling met antibiotica noodzakelijk.

Resistent

De stam, bekend onder de naam S. Kentucky, is resistent voor de belangrijkste antibioticasoort in de strijd tegen infecties met Salmonella: ciprofloxacine.

In eerste instantie kwam besmetting met de S. Kentucky alleen voor bij reizigers die de bacterie hadden opgelopen in Afrika. Volgens de onderzoekers lijkt het er nu echter op dat de meer recente gevallen besmet zijn geraakt in Europa, bijvoorbeeld via het voedsel.

Ongerustheid

Vooralsnog is er geen reden tot ongerustheid. Een woordvoerder van de Engelse voedsel en warenautoriteit stelt dat een infectie met Salmonella bij mensen zelden met antibiotica wordt behandeld.

Het is van belang dat mensen bij het bereiden van voedsel hun handen wassen en schoon houden. Andere adviezen zijn om het eten tijdens het koken voldoende te verhitten, producten goed gekoeld te bewaren en kruisbesmetting te voorkomen.

Bij voldoende verhitten sterft een bacterie, of deze nu wel of niet resistent is voor antibiotica.