GENT - Informatie over de voedingswaarde van kantinemaaltijden heeft geen invloed op de maaltijdkeuze of inname van voedingsstoffen bij universiteitsstudenten.

Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Gent, onlangs gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

De publicatie verschijnt op het moment dat onder andere New York en Philadelphia de vermelding van de voedingswaarden in fastfood-restaurants en automaten verplicht hebben gesteld.

Nutritionele kwaliteit
Gentse onderzoekers van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen introduceerden een sterrensysteem om de 'nutritionele kwaliteit' van de maaltijden aan te geven.

Het systeem vermeldde ook eventuele tekortkomingen van de maaltijden, zoals een hoog energie gehalte, teveel verzadigd vet of een overvloed aan zout, of te weinig groenten. Op die manier werd duidelijk gemaakt wat de gezonde en minder gezonde maaltijdkeuzes waren.

Keuzes van anderen
Uit de studie blijkt echter dat het systeem niet geleid heeft tot een toename van het aantal gezonde geconsumeerde maaltijden, noch tot een betere inname van voedingsstoffen.

"Het is duidelijk dat de keuzes van kantinegebruikers door zeer veel factoren worden bepaald. Gewoonten, smaakvoorkeuren en keuzes van anderen zijn blijkbaar sterker dan voedingswaarde-informatie", aldus de onderzoekers.

Aanbod telt
Voor een betrekkelijk klein aantal deelnemers hielp het systeem wel. Dat waren vooral studenten met een hogere kennis over voeding en gezondheid, met een sterkere motivatie om gezonder te gaan eten.

Hoewel kennis en motivatie belangrijk zijn voor het maken van gezondere voedingskeuzes, is er in de eerste plaats een aanbod nodig met voldoende gezonde keuzes die binnen het gewenste smaakpalet en prijs vallen, zo menen de wetenschappers.