BAARN - Kinderen die leven in 'schimmelige' huizen hebben een drie keer zo grote kans om astma te ontwikkelen voor hun zevende levensjaar.

Pas vanaf zevenjarige leeftijd kan de diagnose astma accuraat worden gesteld.

Dit stellen onderzoekers van de University of Cincinnati in de Verenigde Staten.

Naast blootstelling aan schimmels, spelen ook erfelijke factoren een belangrijke rol in de ontwikkeling van astma. Wanneer ouders een allergie of astma hebben, zal het kind dit ook eerder ontwikkelen.

Onderzoek
Het onderzoek maakt deel uit van de Cincinnati Childhood Allergy and Air Pollution Study (CCAAPS), een onderzoek naar het ontstaan van allergieën bij meer dan 700 kinderen met een erfelijke aanleg voor astma. Bij 176 van deze kinderen werd gekeken naar het effect van blootstelling aan schimmel op jonge leeftijd.

Normaal gesproken ontwikkelt ongeveer 9 procent van alle kinderen in de Verenige State astma. Bij de onderzochte 'schimmel'kinderen bleek echter 18 procent op zevenjarige leeftijd astmatisch te zijn.

Beschermen
"Ons onderzoek zou aanstaande ouders moeten motiveren om vochtschade en schimmel uit hun huis te bannen. Zeker als er sprake is van een verhoogd risico op astma door erfelijkheid. Op die manier kunnen ze hun kinderen beschermen.", concludeert hoofdonderzoeker Tina Reponen.