BAARN - Vrouwen die het slachtoffer worden van geweld, zoals aanranding, verkrachting en stalking krijgen in hun leven vaker te maken met psychische gezondheidsproblemen.

Daarbij kan het ervaren van geweld ook leiden tot verminderd functioneren of zelfs een handicap.

De Australische onderzoeker Susan Rees, van de University of South Wales in Sydney schrijft dit in het tijdschrift Journal of American Medical Association.

Met behulp van data uit een Australisch nationaal onderzoek naar psychische aandoeningen, bestaande uit bijna 4.500 vrouwen tussen de 16 en 85 jaar, vergeleek Rees seksueel geweld en het voorkomen van een psychische aandoening.

Aandoening
Bijna 38 procent van alle vrouwen kreeg in haar leven ooit te maken met een psychische aandoening, onder andere spanning, stemmingswisselingen, postraumatische stress-stoornis en genotsmiddelenmisbruik. Bij de geweldslachtoffers was dit bijna 58 procent.

Meerdere soorten
Het verband tussen geweld en een aandoening was met name sterk als er sprake was van blootstelling aan meerdere soorten geweld. Vrouwen die het slachtoffer waren van een soort geweld rapporteerde vaker een poging tot zelfdoding (7 procent), bij blootstelling aan drie of vier soorten geweld nam dit toe tot 35 procent.

Ernst
Seksueel geweld bleek ook invloed te hebben op de ernst van de mentale aandoening, het vaker voorkomen van meerdere aandoeningen of lichamelijke en verstandelijke handicaps en een beperkte kwaliteit van leven.

"Door de ernst van de aandoening en het vaker voorkomen van comorbiditeit, vraagt de behandeling van geweldslachtoffers een andere aanpak. Het seksuele geweld moet onderdeel zijn van het behandelprogramma.", concludeert Rees.