MAASTRICHT - Een periode van zuurstoftekort in de darm (darm-ischemie) leidt niet alleen tot beschadiging van darmcellen.

Ook de zogenaamde Panethcel, een cel die betrokken is bij het voorkomen van bloedvergiftiging, kan beschadigen of afsterven.

Dat hebben onderzoekers van het Maastricht UMC ontdekt. De Panethcel is een zeer gespecialiseerde cel in de darm.

De cel maakt stoffen aan die bacteriën doden op het moment dat ze de darmwand dreigen door te breken en in de bloedbaan terecht dreigen te komen. Als dat gebeurt ontstaan veel heftigere ontstekingsreacties. Dit fenomeen noemen we bloedvergiftiging of sepsis.

Nieuw mechanisme

Het afsterven van de Panethcel is nooit eerder gezien bij aandoeningen van de menselijke darm, zoals zuurstoftekort. Met de ontdekking van de Maastrichtse onderzoekers is een nieuw mechanisme ontdekt.

Dit mechanisme kan een belangrijke rol spelen bij verder onderzoek naar de behandeling bloedvergiftiging na darm-ischemie. Als sterfte van de Panethcel voorkomen kan worden, kan ook de hoge sterfte als gevolg van darm-ischemie (door bloedvergiftiging) terug gedrongen worden.

Bloedpropjes

Zuurstoftekort in de darmen kan ontstaan door bloedpropjes in de bloedvaten die de darm van bloedvoorzien. Dit kun je vergelijken met een hartinfarct. Darm-ischemie kan ook het gevolg zijn van bloedverlies.