BAARN - Rokers zien het slikken van vitaminepillen als een vrijbrief om meer te roken. Ze zien het gezonde gedrag als compensatie voor hun ongezonde gedrag.

Vitaminepillen zouden hun gezondheid beschermen tegen de schadelijke effecten van de sigaretten.

Een onderzoeksteam van de National Sun Yat-Sen University in Taiwan concludeert dit op basis van twee experimenten.

Tijdens het eerste experiment kregen de rokende deelnemers een placebo, maar de onderzoekers vertelden de helft van de deelnemers dat zij een vitamine C-supplement kregen.

Rookpauze

In de rookpauze van een uur, die daarop volgde, rookten de deelnemers die dachten vitamine C geslikt te hebben, twee keer zo veel als degene die wisten dat ze een placebo op hadden. Daarbij rapporteerde de vitamine C-groep een groter gevoel van onkwetsbaarheid.

Het tweede experiment leek op het eerste, maar als aanvulling werden er aan de deelnemers ook nog vragen gesteld over mulitvitaminepillen. Ook tijdens dit tweede experiment rookten de deelnemers die dachten dat ze een vitaminepil hadden geslikt beduidend meer.

Hoe positiever de roker tegenover multivitaminepillen stond, des te groter was het gevoel van onkwetsbaarheid en des te meer sigaretten werden gerookt.

Bescherming

Dit onderzoek wijst erop dat gezondheidsbewuste rokers die vitaminepillen slikken onterechte opvattingen ontwikkelen en denken dat ze onkwetsbaar zijn voor de schadelijke effecten van roken.

"Ze houden zich zelf voor de gek door te denken dat ze beschermd worden tegen kanker en andere ziekten.", stelt onderzoeker Wen-Bin Chiou.

"We moeten deze rokers dus bewust maken van het feit dat vitaminepillen geen bescherming bieden, hopelijk zorgt dat ervoor dat ze hun rookgedrag beter controleren of zelfs stoppen met roken."