BAARN - Helmen zijn voor motorrijders van groot belang, ze beschermen de hersenen en het hoofd tegen eventuele schade.

Uit onderzoek blijkt nu echter dat diezelfde helm bij kan dragen aan gehoorschade. Niet door het geluid van de motor, maar door de lucht.

Onderzoekers van de Britse University of Bath en de Bath Spa University brachten de luchtstromen en geluidspatronen rondom een helm in kaart, om uit te vinden waardoor het gehoorverlies veroorzaakt wordt.

Wind

Hiervoor gebruikten zij een etalagepop, verschillende motorhelmen en een windtunnel. Met behulp van microfoons op verschillende plaatsen op de helm en in de oren van de etalagepop kwamen ze tot de conclusie dat het gebied onder de helm, vlak bij de kin, de belangrijkste bron is van geluid.

Zelfs bij legale snelheden, kunnen de luchtstromen over de helm al zorgen voor een geluid dat de veiligheidsniveaus overschrijdt.

Stille helm

Het onderzoeksteam bekeek ook hoe de hoek van de helm en de snelheid van wind het geluid beïnvloeden. Nieuw onderzoek, met motorrijders op de weg, staat al gepland.

De onderzoekers hopen dat hun resultaten in de toekomst bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van 'stille' helmen, die de oren van de motorrijders kunnen beschermen.