BAARN - Druiven bevatten ingrediënten die de huidcellen beschermen tegen schadelijke UV-straling van de zon.

Volgens Spaanse onderzoekers zouden druiven, of afgeleide van druiven gebruikt moeten worden in zonbeschermingsproducten.

Een groep onderzoekers van de Universiteit van Barcelona en het CSIC (Spaans Nationaal Onderzoekscentrum) laat zien dat de flavonoïden, sterke antioxidanten, in druiven de huidcellen beschermen.

UV-straling werkt in op de huid door zogenaamde reactieve zuurstofsoorten (ROS) te activeren. Hierdoor worden bepaalde reacties en enzymen in werking gezet, wat uiteindelijk kan leiden tot celdood.

Bescherming

De flavonoïden in druiven vermindering de vorming van ROS in de opperhuid. Hierdoor wordt de huid beschermd tegen schadelijke gevolgen van UV-straling, zoals huidkanker, zonnebrand en vroegtijdige huidveroudering.

Er zijn al verschillende cosmetica en geneesmiddelen beschikbaar die voedingsstoffen uit druiven bevatten, maar de manier waarop de druiven de huid beschermen was tot nu toe niet goed onderzocht.

"Dit onderzoek bevestigt het gebruik van deze producten om de huidcellen te beschermen tegen schade en dood als gevolg van zonnestraling.", stelt hoofdonderzoeker Marta Cascante. "Daarbij heeft het ons meer inzicht gegeven in het mechanisme achter deze bescherming."