AMSTERDAM - Het meetsysteem voor de kwaliteit van de ouderenzorg deugt niet. Het zicht op de prestaties van verpleeg- en verzorgingstehuizen ontbreekt daardoor.  

Na een verhitte ledenvergadering heeft koepelorganisatie Actiz een brandbrief aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd. Die erkent de problemen, schrijft de Volkskrant.

De krant publiceert jaarlijks een ranglijst van tehuizen, maar door de problemen met de registratie van zorgprestaties is dat dit jaar niet mogelijk.

De lijst werd jaarlijks gepubliceerd sinds de prestaties in 2007 openbaar werden gemaakt. De branche betwist de waarde van de cijfers van het haperende systeem.

Lastiger

Het objectief meten van de kwaliteit van de ouderenzorg blijkt veel lastiger dan gedacht. Het opstellen van cijfers over bijvoorbeeld doorligwonden, valincidenten en het gebruik van suf makende medicijnen zorgt voor problemen.

Na de ledenvergadering in mei heeft Actiz laten uitzoeken of de metingen genoeg zeggen over de kwaliteit en of ze op de jusite manier worden verricht.

De uitkomsten van het onderzoek zijn 'vernietigend'. De blijkt niet te doen om de metingen overal op dezelfde manier uit te voeren en instellingen poetsen hun eigen cijfers op. Ook het overheidsbureau dat de cijfers verzamelt, faalt.