MAASTRICHT - Vrouwen met een gezonde leefstijl kunnen 15 jaar ouder worden dan hun ongezonde generatiegenoten. Voor mannen is dat 8,5 jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

De onderzoekers beoordeelden de leefstijl van 120.000 mensen op vier factoren: rookgedrag, beweegpatroon, voedingspatroon en lichaamsgewicht.

Ze volgden deze mensen 25 jaar lang. De deelnemers waren in 1986 tussen de 55 en 69 jaar oud.

Gezond

Een gezonde leefstijl bestond uit niet roken, iedere dag minimaal 30 minuten bewegen, een mediterraan dieet volgen en een gezond lichaamsgewicht hebben (BMI tussen 18,5 en 25).

Een mediterraan dieet wordt gekenmerkt door veel groenten, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkoren granen en onverzadigde vetten. Ook alcohol maakte deel uit van het dieet: dagelijks 0,5 tot 2 glazen per dag.

Een vijfde

De resultaten zijn opmerkelijk: een gezonde leefstijl leidt tot 15 extra jaar voor vrouwen en 8,5 voor mannen.

Vijftien jaar is bijna een vijfde van hoe oud de gemiddelde vrouw wordt (82,43 jaar). Voor een man (gemiddeld 77,15 jaar) gaat het om ongeveer een negende.

Positieve score

"Wij hebben gekeken hoeveel jaar extra men langer leeft als men niet rookt, een goed gewicht heeft, voldoende beweegt en gezond eet.", zegt professor Piet van den Brandt van de Universiteit Maastricht.

"Een vrouw die zo goed als heel haar leven op al die elementen positief scoort, wordt gemiddeld vijftien jaar ouder dan een vrouw die bij alle factoren een minnetje ziet staan."