BAARN - Antioxidanten spelen wellicht een belangrijke rol bij het aanpakken van vruchtbaarheidsproblemen bij zowel mannen als vrouwen, waaronder erectieproblemen.

Dat blijkt uit een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs.

Spaanse en Amerikaanse onderzoekers vergeleken verschillende onderzoeken naar antioxidanten en onvruchtbaarheid.

Volgens de onderzoekers werd het effect in een aantal van deze studies niet bevestigd, maar zijn er ook andere onderzoeken die wijzen op de mogelijkheden van een dieet als behandeling. 

Degeneratie

Daarbij concludeerde het onderzoeksteam dat onvruchtbaarheidsproblemen vaak een indicator zijn voor andere degeneratieve ziekten zoals atherosclerose (aderverkalking), een hoge bloeddruk en congestief hartfalen. Het behandelen van de onvruchtbaarheid, kan dus ook positief zijn voor deze aandoeningen.

"Als oxidatieve stress een onderliggende factor is en onvruchtbaarheid veroorzaakt, waar het nu sterk op lijkt, dan zouden we daar iets aan moeten kunnen doen.", stelt Tory Hagen, onderzoeker van de Oregon State University. "We kunnen zo ook andere gezondheidsproblemen voorkomen. En in een vroegstadium werkt behandeling met voeding vaak het best."

Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij reactieve zuurstofverbindingen gevormd worden. Deze verbindingen kunnen celschade veroorzaken. Antioxidanten staan er om bekend dat zij cellen beschermen tegen schade door de zogenaamde vrije radicalen te stabiliseren.

Eerste bewijs

Het huidige onderzoek is volgens Hagen en zijn Spaanse collega Francesco Visioli nog in een eerste fase en nog niet alle wetenschappers zijn het er over eens. "Maar de resultaten uit het laboratorium zijn duidelijk en wijzen er op dat het werkt.", aldus Hagen.

De antioxidanten stabiliseren de vrije radicalen die stikstofmonoxide vernietigen en de functie verminderen. Stikstofmonoxide zorgt er normaal gesproken voor dat de bloedvaten ontspannen en verwijden. Sommige geneesmiddelen voor erectieproblemen proberen ook de productie van stikstofmonoxide weer te vergroten. Ook een toenemende leeftijd vermindert de productie.

"Onvruchtbaarheid wordt veroorzaakt door verschillende factoren en we weten nog steeds niet precies waar de oorsprong ligt van dit fenomeen." vertelt Visioli. "Sommige patiënten en artsen gebruiken antioxidanten al jaren voor vruchtbaarheidsproblemen, maar het wetenschappelijke bewijs voor het effect bij mensen ontbreekt nog. Het is tijd dat we dat veranderen."