BAARN - Cosmetische chirurgie is aan de orde van de dag . Nieuw Belgisch onderzoek toont aan dat wie aan zijn neus laat sleutelen kan lijden aan ingebeelde lelijkheid.

Belgische wetenschappers ondervroegen 233 mensen die een neuscorrectie overwogen. Maar liefst 33 procent van de respondenten bleken symptomen van BDD te vertonen.

BDD, oftewel Body Dysmorphic Disorder is een chronische psychische aandoening waarbij patiënten zich extreem druk maken over hun - in hun ogen - minder mooie uiterlijk.

Dysmorfofobie

Vaak zoeken deze mensen hun heil in cosmetische chirurgie om hun ingebeelde schoonheidsfoutjes op te lossen. Een andere naam voor de aandoening is dysmorfofobie; een ziekelijke angst om misvormd te worden gevonden.

De onderzoekers volgden de rhinoplastiek-patiënten gedurende zestien maanden. In deze periode bleek een derde van hen middelmatige tot ernstige symptomen van BDD te vertonen.

In de groep die de operatie alleen om cosmetische redenen onderging, was dit zelfs 43 procent. Bij de mensen die de operatie enkel om medische redenen kregen, vertoonden slechts 2 procent symptomen van BDD.

Normale neuzen

De patiënten die meer BDD-symptomen vertoonden, bleken ook vaker relatieproblemen te hebben, alsmede een laag zelfbeeld. Opvallend genoeg waren de neuzen van deze mensen volgens de wetenschappers normaal van formaat en vorm met slechts enkele tot geen afwijkingen.

Patiënten die al eerder een neuscorrectie hadden ondergaan of onder behandeling waren geweest voor psychische problemen vertoonden duidelijk meer symptomen van BDD.

Cosmetisch chirurgen zouden in het geval van een neuscorrectie goed moeten checken wat de motivatie van een patiënt is en of er geen sprake van een extreme obsessie voor het uiterlijk is, vinden de onderzoekers. Volgens hen zouden er bovendien duidelijke richtlijnen moeten komen over wanneer mensen moeten worden doorgestuurd voor een psychische evaluatie.

Het onderzoek is gepubliceerd in het augustusnummer van vaktijdschrift 'Plastic and Reconstructive Surgery'.