BAARN - Een hogere vitamine D inname, verkleint het risico op diabetes type 2 mogelijk met 13 procent, zo wijst een nieuwe Amerikaanse studie uit.

Een verhoogde vitamine D inname, meer dan 12,5 microgram per dag, draagt volgens de onderzoekers bij aan het verkleinen van het risico op diabetes type 2.

De wetenschappers, verbonden aan het Tuft Medisch Centrum en Carney ziekenhuis in Massachusetts zeggen aanwijzingen te hebben dat mensen met een hoog vitamine D niveau in het bloed (15 nanogram/mm) zelfs tot 43 procent minder risico lopen dan de mensen met het laagste vitamine D gehalte in het bloed (14 nanogram/mm).

Insuline

Men keek bij deze studie naar twee specifieke D-varianten, vitamine D3 (cholecalciferol) en vitamine D2 (ergocalciferol). Een vitamine D-tekort maakt het voor het lichaam moeilijk om voldoende insuline aan te maken, zo blijkt uit eerdere studies. Het wordt bovendien in verband gebracht met het metabool syndroom.

Volgens de wetenschappers is verder onderzoek nog wel noodzakelijk. Dit zal zich met name richten name op de concentratie vitamine D en de snelheid waarmee voedsel verteerd wordt en omgezet wordt in glucose; de zogenoemde glycemische score.

Wereldwijd lijden inmiddels ruim 220 miljoen mensen aan diabetes, volgens de Wereld Gezondheids Organisatie. Zo'n 3,4 miljoen mensen overlijden jaarlijks aan de gevolgen van een verstoorde bloedsuikerspiegel. Men voorspelt dat het aantal sterfgevallen rond 2030 verdubbeld zal zijn.

Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert dagelijks 10 microgram vitamine D extra voor onder andere senioren en kleine kinderen. 20 microgram extra wordt geadviseerd aan bijvoorbeeld mensen met osteoporose en mensen in een verzorgingshuis.

Een kleine groep internationale vitamine D-experts pleit inmiddels voor een hogere inname van deze vitamine, tot een dagdosis van 50 microgram. Volgens hen zou dit niet alleen het risico op diabetes verkleinen, maar ook dat op darmkanker, borstkanker, MS en andere chronische ziektes.

De resultaten van de metastudie werden onlangs gepubliceerd in de European Journal of Clinical Nutrition en zijn gebaseerd op een analyse van maar liefst negentien klinische studies.