BAARN - Het wordt al lang geroepen, maar nu is het ook door wetenschappers bevestigd. Wie eenmaal dik is, zal nooit meer een slanke den worden worden.

Britse onderzoekers van het Medical Research Council bestudeerden 25.000 mensen gedurende de National Survey of Health and Development.

Ze volgden ruim vijfduizend mannen en vrouwen met 1946 als geboortejaar en bijna 20.000 mensen die geboren waren in 1958. Bij de deelnemers uit beide groepen bleek dat degenen die in de jaren '80 al begonnen met aankomen, langzaam maar zeker nog meer waren aangekomen. 

Jojo-effect

Daarnaast lieten de wetenschappers zien dat zowel het verliezen van calorieën als sporten amper tot geen nut heeft. Bij nog geen 10 procent van de onderzochte Britten die jaarlijks de strijd met de kilo's aangaat, is er ook daadwerkelijk een behoorlijke gewichtsafname.

Bij de meesten zijn de kilo's binnen een jaar tijd weer terug. Ook voor het zogenaamde jojo-effect vonden de onderzoekers nieuw bewijs.

Stroomversnelling

Volgens hoofdonderzoeker Rebecca Hardy is er, zodra mensen beginnen met aankomen, geen weg meer terug. Opvallend is daarbij dat mannen door de jaren heen geleidelijk aankomen. Voor vrouwen geldt dat zij eerst langzaam aankomen, maar na hun 35e levensjaar in een stroomversnelling terecht komen.

De onderzoekers stellen echter niet dat diëten zinloos is: "Door minder te eten en meer te sporten wordt het lichaam fitter en gaat de bloeddruk omlaag".