ZEIST - De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) heeft bij monde van Roland van Welie gereageerd op de berichten in de media over de vermelding van nanodeeltjes op cosmeticaverpakkingen.

De vereniging wil nog eens benadrukken dat deze deeltjes volkomen veilig zijn en de consument niet bang hoeft te zijn om cosmeticaproducten met dit ingrediënt te gebruiken.

Nanodeeltjes zijn kleine deeltjes van tussen de 1 en 100 nm groot.

Deze deeltjes hebben bijzondere eigenschappen en worden in cosmetica zoals dagcrème en anti-zonnebrand gebruikt om de werking van producten te verbeteren, of geheel nieuwe eigenschappen te creëren.

Het veilig gebruik van nanodeeltjes is goed geregeld in de Europese wetgeving voor cosmetica.

Niet op etiket

De milieuorganisatie Natuur & Milieu heeft vijftien cosmeticaproducten laten testen op de aanwezigheid van nanodeeltjes. Uit het onderzoek blijkt dat acht van de vijftien producten nanodeeltjes bevatten, en dat dit niet op het etiket staat vermeld.

Op basis van het onderzoek van Natuur & Milieu kunnen geen uitspraken gedaan worden over de veiligheid van producten. Sinds de eerste wetgeving voor cosmetica in Nederland is het verplicht om de veiligheid van producten zorgvuldig te onderzoeken en schriftelijk te onderbouwen.

Alleen veilige producten mogen op de markt gebracht worden. Dit geldt ook als nanodeeltjes in producten worden gebruikt.

Het veel gebruikte titaandioxide is uitvoerig op veiligheid getest. Dat stelt ook nanotechnoloog en hoogleraar Dave Blank van de Universiteit van Twente in de Volkskrant: "Dat er nanodeeltjes in cosmetica zitten is een feit. Als je je zorgen maakt over nanodeeltjes, dan niet over deze, want ze zijn uitentreuren getest."

Verplicht

Als in cosmetica nanodeeltjes worden gebruikt, is het vanaf juli 2013 wettelijk verplicht om dat in de ingrediëntendeclaratie te vermelden.

Fabrikanten zijn nu reeds bezig om de etiketten van producten hierop aan te passen. Deze informatie is dan voor de consument beschikbaar, en die kan haar productkeuze hierop baseren.
 
Nano-UV-filters worden aan anti-zonnebrandmiddelen toegevoegd om de beschermende werking tegen de schadelijke UV-straling uit zonlicht te verbeteren. Een goede bescherming in de zon door anti-zonnebrandmiddelen kan het risico op huidkanker te verkleinen.