BAARN - Langere mensen hebben een grotere kans op het krijgen van bepaalde vormen van kanker dan kleinere mensen.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Oxford.

Voor iedere 10 centimeter boven de 1.52 cm steeg het risico op kanker met 16 procent, aldus de onderzoekers. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet Oncology.

De onderzoekers volgden voor het onderzoek meer dan een miljoen Britse vrouwen in de periode van 1996 tot 2001.

Verhoogd risico

Het verband tussen lengte en een verhoogd risico werd gevonden voor tien vormen van kanker: dikkedarmkanker, baarmoederkanker, leukemie, rectale kanker, kwaadaardig melanoom, maligne lymfoom, borstkanker, eierstokkanker, nierkanker en Non-Hodgkinlymfoom.

De groep met de langste mensen, langer dan 1.75 cm, bleken 37 procent meer kans te hebben op het ontwikkelen van een tumor dan de groep met de kleinste mensen, kleiner dan 1.52 cm.

Gegevens

Hoewel voor deze studie alleen is gekeken naar vrouwen geldt het verband volgens de onderzoekers ook voor mannen. Ze combineerden namelijk de gegevens van tien andere onderzoeken die een soortgelijke link lieten zien voor mannen.

Waarom er een verhoogd risico op kanker is voor lange mensen is, weten de onderzoekers nog niet. Ze denken dat het kan komen door groeihormonen, maar dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen.