AMSTERDAM - Tandartsen, masseurs, kappers en schoonheidsspecialisten willen een betere samenwerking met huisartsen.

Ze stuiten tijdens hun werk soms op ziekten of aandoeningen bij klanten en willen daarom ook meer aandacht voor medische aspecten in hun opleiding.

Dat schrijft het Nederlands Dagblad donderdag.

Verslechteren

"Wij zien onze patiënten jaarlijks, dus we zien het ook als mensen verslechteren", zegt tandarts en voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde Rob Barnasconi in de krant.

"Mensen worden bovendien ouder en houden langer hun eigen gebit. Dus kom je vaker in aanraking met patiënten die medisch belast zijn." Barnasconi pleit daarom voor een betere onderlinge afstemming met de huisarts. "Dat gebeurt nu nog niet genoeg."

Schoonheidsspecialisten

Voorzitter van de branchevereniging voor schoonheidsspecialisten Herman van Venetië herkent zich hierin. "In ons geval willen we nauwer gaan samenwerken met dermatologen", zegt hij in de krant.

"We willen beter kijken naar de rol die schoonheidsspecialisten kunnen vervullen als het om vroegsignalering gaat." Het aantal huidaandoeningen stijgt volgens hem explosief door de vergrijzing en buitenlandse vakanties.

Ook de Nederlandse Brancheorganisatie van Sportverzorgers en Masseurs zegt regelmatig mensen tegen te komen met klachten waarmee ze naar een dokter zouden moeten gaan. "Denk aan rugklachten die op een beginnende hernia duiden, of vreemdvormige moedervlekken met haren", legt secretaris Andy van der Hoeven uit.