BAARN - Tieners staan bekend om hun puberale grillen. Toch lijkt het belangrijk om een puber gelukkig te maken en te houden. Positieve tieners worden namelijk gezondere volwassenen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Northwestern University.

Bij positieve tieners is de kans kleiner dat ongezonde gedragingen aanleren zoals roken, overmatig drinken, drugsgebruik en een ongezond eetpatroon. De resultaten worden gepubliceerd in het Journal of the Adolescent Health.

Positief

Het is voor het eerst dan een onderzoek kijkt naar het verband tussen psychologische persoonskenmerken tijdens de pubertijd en de gezondheid op de lange termijn.

"Ons onderzoek laat zien dat het promoten en voeden van een positief welbevinden bij pubers, invloed heeft op de gezondheid. Ook later in het leven.", vertelt hoofdonderzoeker Lindsay Till Hoyt. "Bij positief welbevinden gaat het om meer dan alleen de afwezigheid van een depressie."

Risicogedrag

Deze conclusie is gebaseerd op een analyse van gegevens van ruim tienduizend jonge mensen. Uit de eerste resultaten bleek dat een positief welbevinden als tiener een directe positieve invloed heeft op de gezondheid van een jongvolwassenen.

Een tweede belangrijke uitkomst was dat de tieners die zich gelukkiger voelden als jongvolwassenen ook minder vaak risicogedrag vertoonden.

Gedragsproblemen

Volgens Hoyt zou de focus van gezondheidsprogramma's meer op een positief welbevinden mogen liggen. "Op de korte termijn leidt dit vaak tot minder gedragsproblemen en betere prestaties op school, maar op de lange termijn komt het vooral de gezondheid ten goede."