BAARN - De EHEC-epidemie is op z'n retour, maar nog niet voorbij. Die conclusie kan getrokken worden uit recente cijfers van het Robert Koch Instituut. De laatste bevestigde besmetting dateert van 7 juli.

Er zijn op dit moment volgens het Europees centrum voor ziektepreventie (ECDC) 3.908 bevestigde EHEC-besmettingen, waarvan 765 mensen hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) hebben opgelopen.

Het aantal EHEC-doden ligt volgens het ECDC op 41. Het centrum basseert zijn gegevens op de laatste cijfers van het Robert Koch Instituut.

Afwijkende telling WHO

De telling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Wijkt af van die van het EDC. Zij spreken over 53 doden en meer dan 4000 EHEC-besmettingen in 14 Europese landen, de VS en Canada; waarvan ruim 3900 besmettingen in Duitsland.

Duitse media meldde eerder dat de waarschijnlijke bron van de besmetting, de biologische boerderij in Bienenbüttel waar het Egyptische fenegriekzaad aangetroffen werd, via een rechtszaak heropening zou eisen. Dit lijkt niet meer nodig nu de Duitse overheid alle fenegriekzaden heeft verwijderd en de boerderij vrijgegeven heeft.

Lees alles over de epidemie op onze special