AMSTERDAM - Door het droge voorjaar zijn er veel minder hooikoortsklachten. Een direct gevolg van droog weer is dat er meer graspollen in de lucht hangen, maar het zorgt er ook voor dat gras veel slechter groeit en er dus minder graspollen worden aangemaakt.

Dat meldt natuurbericht.nl maandag.

Het Leids Universitair Medisch Centrum telde veel minder graspollen dan gebruikelijk. Het ziekenhuis heeft een zogenoemde pollenval op het dak. Dat is een soort stofzuiger die de lucht langs een rol plakband leidt.

Aan het eind van de week wordt met een microscoop bekeken hoeveel pollen er op het plakband terecht zijn gekomen.

Graspollen

Sinds 1976 worden tussen 15 mei en 15 juli gemiddeld 3900 graspollen geteld. Deze keer bleef de teller steken op 1689 pollen. Alleen vorig jaar werden minder pollen geteld. Toen kwam dat niet door droog weer, maar juist door een zeer koude mei. Ook dat kan de groei van grassen sterk vertragen.

Het lagere aantal graspollen is ook terug te zien in de hoeveelheid klachten van hooikoortspatiënten.

Bij de site allergieradar.nl kunnen zij hun klachten een cijfer geven, waarbij 1 staat voor geen klachten en 10 voor maximale klachten. De gemiddelde score bleef hangen op 3,6. Normaal is dat 6,0.

Regen

Het graspollenseizoen duurt volgens allergieradar.nl nog een maand. De regenbuien zouden er niet voor zorgen dat het gras plotseling zo sterk gaat groeien dat er alsnog veel pollen in de lucht komen.