LONDEN - Rook jij en wil je stoppen? Uit nieuw onderzoek blijkt dat het krijgen van bemoedigende en motiverende sms'jes rokers helpt bij het stoppen met roken.

Uit het onderzoek blijkt dat rokers twee keer zoveel kans hebben om van hun verslaving af te komen als ze motiverende SMS'jes ontvangen. De resultaten van de studie 'txt2stop' zijn gepubliceerd in The Lancet

Volgens Caroline Free, één van de onderzoekers, is het krijgen van sms'jes voor rokers een zeer handige manier om steun te krijgen om te stoppen.

Mensen beschreven txt2stop als het hebben van een 'vriend' om hen aan te moedigen. Het hielp ze ook de verleiding om te gaan roken te weerstaan.

Moeilijk

Aan het onderzoek werkten 5800 rokers mee die wilden stoppen. 2.915 van hen zaten in de 'txt2stop-groep'. De controlegroep van 2.885 rokers ontving alleen niet-motiverende sms-berichten.

De txt2stop-groep kreeg gedurende vijf weken vijf sms-berichten per dag en daarna 26 dagen drie per dag. Ook konden de rokers als ze het moeilijk hadden een bericht sturen dat ze berichten wilden ontvangen.

Na zes maanden was meer dan tien procent van de mensen in de txt2stop-groep, niet langer verslaafd aan de sigaret. In de groep die het zonder bemoedigende sms’jes moest doen, was dat slechts 4,9 procent.