UTRECHT - Een op de drie cannabisgebruikers blowt dagelijks of bijna dagelijks.

Dat concluderen het Trimbos-instituut (het kennisinstituut voor verslavingszorg) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie in het jaarbericht 2010 van de Nationale Drug Monitor dat donderdag is gepresenteerd.

Het cannabisgebruik onder jongeren daalt. In 2009 gebruikte 5 procent van de groep 12-16-jarigen het middel, ongeacht het schooltype. Steeds meer blowers kloppen aan voor hulp bij de verslavingszorg.

Wetenschappers onderzoeken hoe dat kan. Een van de verklaringen zou kunnen zijn dat mensen die langdurig blowen, uiteindelijk toch problemen krijgen in het dagelijks leven.

Een op de 25 Nederlanders gebruikt cannabis. Van deze groep blowt 30 procent (bijna) dagelijks.

Verslavingszorg

In 2009 klopten bijna 9000 cannabisgebruikers bij de verslavingszorg aan voor hulp. In 2000 lag dat aantal nog tussen de 3000 en 4000.

Het aantal ecstasygebruikers in Nederland ligt hoger dan het Europees gemiddelde. In 2009 gebruikte 1,4 procent van de Nederlanders van 15 tot en met 64 jaar het jaar daarvoor het middel. In Europa lag dat gemiddelde op 0,8 procent.

Softdrugsdelicten

Bij de delicten die onder de Opiumwet vallen en die bij politie, Openbaar Ministerie en rechter worden geregistreerd, stijgt het aantal softdrugsdelicten, terwijl het aantal delicten rond harddrugs daalt.

Van de gedetineerden in gevangenissen zit 22 procent opgesloten wegens Opiumwetdelicten. Dat percentage is ongeveer net zo hoog als in andere jaren; alleen is het aantal geweldsdelicten gestegen, blijkt uit het jaarbericht.