BAARN - De sleutel tot het voorkomen van de ziekte van Alzheimer lijkt zich gewoon in ons kruidenkastje te bevinden. Een extract uit kaneelpijpjes heeft eigenschappen die de ontwikkeling van de ziekte kan tegen gaan.

Onderzoeker Micheal Ovadia van de Tel Aviv University werd geïnspireerd door de genezende krachten van kaneel beschreven in een passage in de bijbel.

De Israelische professor ontdekte eerst dat het kaneelpijpjes extract CEppt antivirale eigenschappen had. Vervolgens testte hij dit in zowel het laboratorium als op muizen.

Het onderzoeksteam van Ovadia voegde het kaneelextract toe aan het drinkwater van muizen en fruitvliegjes met de ziekte van Alzheimer.

Ontwikkeling

Na vier maanden bleek de ontwikkeling van de ziekte duidelijke vertraagd en was de levensduur en activiteitenniveau weer gelijk aan dat van hun gezonde soortgenoten.

Ovadia" "Het extract remt de vorming van de giftige amyloid-eiwitten. Deze eiwitten vormen plaques in de hersenen van Alzheimerpatiënten."

Onbewerkt

Het is echter nog veel te vroeg om massaal enorme hoeveelheden kaneel te gaan eten. Je hebt dagelijks meer dan 10 gram onbewerkte kaneel nodig om de gezondheidsbevorderende werking te bewerkstelligen. Dit is een voor mensen giftige hoeveelheid.

"De oplossing is om de werkzame stof te scheiden van de giftige elementen in het kaneel.", aldus Ovadia. "Deze ontdekking is veelbelovend. In de toekomst kan het leiden tot een natuurlijk en veilig geneesmiddel in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer."