LONDEN - In Nederland is het aantal diabetici sinds 1980, in vergelijking met andere welvarende landen, relatief langzaam gestegen.

Dat meldde de Britse omroep BBC op basis van een onderzoek van het Imperial College van Londen en de Universiteit van Harvard onder 2,7 miljoen wereldburgers.

Volgens de onderzoekers is het aantal diabetici wereldwijd in dertig jaar tijd verdubbeld naar 347 miljoen. Dat komt vooral doordat mensen langer leven en suikerziekte steeds gangbaarder wordt.

Vooral in landen rond de Stille Oceaan stijgt het aantal diabetici snel, terwijl de potentieel dodelijke ziekte in West-Europa minder snel terrein wint. De ziekte komt het het minste voor in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara en in Zuidoost-Azië. Daar wonen veel arme mensen.

Wat betreft de welvarende landen scoort Nederland erg goed. Ook in Oostenrijk en Frankrijk nam het aantal diabetici slechts licht toe. Landen als de Verenigde Staten, Malta, Nieuw-Zeeland en Spanje kwamen minder goed uit het onderzoek.