BAARN - Borstimplantaten blijven niet een levenlang goed en daarom zijn er nieuwe richtlijnen in het leven geroepen die vrouwen verplichten iedere tien jaar onder het mes te gaan.

De operaties zijn noodzakelijk om te voorkomen dat de implantaten kapot scheuren.

De Amerikaanse FDA, die de kwaliteit van onder meer medicijnen bewaakt, werkt aan nieuwe richtlijnen om de veiligheid van borstimplantaten te vergroten. Hiertoe heeft de instelling besloten na het bekijken van verschillende onderzoeken naar de gevolgen van borstimplantaten op le lange termijn.

De FDA concludeert wel dat de implantaten veilig zijn om te gebruiken. "Het belangrijkste om te bedenken is dat borstimplantaten niet een heel leven mee gaan.", legts Jeff Shuren van FDA, uit. "Hoe langer je het implantaat hebt, hoe groter de kans op complicaties is."

Tien jaar

In de Verenigde Staten zijn al bijna 400.000 borstvergrotingen of -reconstructies verricht. Van de vrouwen die de operatie ondergingen vanwege een ziekte of verwonding, moest 70 procent binnen tien jaar opnieuw onder het mes. Van de vrouwen die een borstvergroting kregen, waarbij siliconen werd gebruikt, is dat 40 procent.

Uit de onderzoeken blijkt dat complicaties zoals scheurende en leeglopende implantaten het meest voorkomen. Ook kan het gebeuren dat de borst hard wordt, de implantaat gaat rimpelen, of de borsten asymmetrisch worden.