BAARN - Blauwe bessen hebben een positieve invloed op de botdichtheid. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

De bes kan dus voor osteoporose-patiënten een goede aanvulling op het eetpatroon zijn. Het onderzoek werd gefinancierd door het Amerikaanse ministerie voor agricultuur.

In het Amerikaanse Arkansas deden Jin-Ran Chen en zijn team onderzoek naar de effecten van blauwe bessen op de botgesteldheid van ratten.

Chen is hoofd van de afdeling botonderzoek van het Arkansas Children Nutrition Center (ACNC), die de effecten van voedingsmiddelen op het kinderskelet onderzoekt. Daarnaast is hij werkzaam op de pediatrie-afdeling van de Universiteit van Arkansas.

Chen is gespecialiseerd in onderzoek naar de effecten van het voedingspatroon in de jeugd op de groei en ontwikkeling van het skelet en het verband tussen dat eetpatroon en het risico op het ontwikkelen van osteoporose en andere botaandoeningen op latere leeftijd.

Polyfenolen

Het bessenonderzoek toont aan dat de polyfenolen in de bessen een gunstige invloed hebben op de botontwikkeling van de ratten.

De botvormende cellen, de zogenoemde  osteoblasten, namen in aantal toe en dat resulteerde in een meer en dichtere botmassa dan de bij de ratten die geen blauwe bessen kregen. Eerder onderzoek uit 2010 met gevriesdroogde bessen toonde de gunstige invloed van polyfenolen ook al aan.

Bosbessen

Blauwe bessen zijn overigens niet hetzelfde als bosbessen. Ze zijn groter, hebben een matgrijze glans en het vruchtvlees is wit in plaats van rood.

Verder onderzoek op mensen is nog noodzakelijk, maar de wetenschappers verwachten dat de bes een grote rol kan gaan spelen in het voorkomen van diverse botaandoeningen.

De studie doet overigens vermoeden dat niet alleen de polyphenolen een grote rol spelen in het vormen van botmassa, maar ook het proteine bèta-catenine, dat invloed heeft op het rijpingsproces van de botcellen.

Onderzoek

De Osteoporose Vereniging lanceert deze week samen met Dr. H.J.J. Verhaar, internist-geriater van het Universitair Medisch Centrum Utrecht een grootscheeps onderzoek onder osteoporose-patiënten.

Mensen met de diagnose osteoporose worden hierbij gevraagd een online vragenlijst in te vullen om beter inzicht te krijgen in de kwaliteit van de osteoporosezorg. Meer informatie is te vinden op www.mijnbotten.nl.