ROTTERDAM - Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een test ontwikkeld waarmee iemand kan zien of hij aanleg heeft voor het ontwikkelen van suikerziekte op latere leeftijd.

Een wereldprimeur, aldus het Erasmus MC.

In het blad Monitor van Erasmus MC dat donderdag verschijnt, geven de onderzoekers uitgebreid uitleg over hun vondst. Doordat jonge mensen getest kunnen worden, kunnen ze met medicatie en leefstijladviezen voorkomen dat ze op latere leeftijd suikerpatiënt worden.

Er bestond al een test, maar daarmee was alleen te zien of het suikergehalte in het bloed in orde was of niet. De nieuwe test gaat een stap verder door te kijken naar hoe het lichaam omgaat met het hormoon insuline. Dit is een stof die ervoor zorgt dat suiker in het bloed door de cellen wordt opgenomen als energie.

Insuline

Als iemand de opgeslagen insuline niet goed kan gebruiken, moet hij meer nieuwe insuline aanmaken. Gebeurt dat bij iemand die nog jong is, dan heeft hij aanleg voor suikerziekte op latere leeftijd.

''Het is mooi als je iemand van 23 of 24 kan vertellen dat hij weliswaar aanleg heeft, maar dat hij er dankzij die constatering zelf en met eventuele medicatie aan kan gaan werken om te voorkomen dat de ziekte na zijn veertigste ontstaat'', aldus internist Eric Sijbrands, een van de onderzoekers.

Volgens het Erasmus MC zijn er 900.000 Nederlanders bij wie diabetes niet is vastgesteld, maar bij wie de ziekte wel sluimert. Jaarlijks krijgt ongeveer 9 procent van hen de aandoening.