BAARN - Autorijden met een kleine hoeveelheid alcohol op kan net zo gevaarlijk zijn als volledig dronken achter het stuur kruipen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers.

Volgens één van de onderzoekers, socioloog David Phillips van de University of California is het alleen veilig om met geen drup alcohol op achter het stuur te kruipen.

Uit het onderzoek blijkt dat bestuurders met een positieve bloedtest, maar nog wel onder de in Amerika toegestane hoeveelheid van 0.08 promille, meer kans hebben om betrokken te raken bij een ongeluk dan bestuurders die zonder slok rijden.

Gordel

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers de gegevens van het Fatality Analysis Reporting System (FARS). Deze database bevat informatie over alle personen in de VS die betrokken waren bij auto-ongelukken.

Uit die analyse bleek dat bestuurders met een paar glazen drank op niet alleen harder reden, maar ook vaker hun gordel niet op de juiste manier gebruikten. 

Zelfs wanneer verstorende variabelen zoals onoplettendheid en vermoeidheid werden uitgesloten van de analyse bleven de uitkomsten van het onderzoek overeind.

Resultaten

Hoe hoger het alcoholgehalte in het bloed, hoe harder de gemiddelde snelheid van de bestuurder en hoe groter de ernst van het ongeval. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Addiction.