BAARN - Zes op de tien moeders heeft negatieve ervaring met het geven van borstvoeding in het openbaar.

Het resultaat hiervan schaamt 55 procent van de moeders zich zo sterk dat ze geen borstvoeding meer geven in het bijzijn van andere mensen.

Dit blijkt uit een poll onder ruim tweeduizend moeders uitgevoerd door Philips Avent. Hieruit kwam naar voren negen op de tien vrouwen borstvoeding wil geven omdat dat het beste is voor hun kind.

Verstoppen

Deze vrouwen krijgen echter vaak te maken met negatieve reactie, ongepaste opmerkingen of ongegeneerd staren. Vooral in het openbaar vervoer en in restaurants. Een derde van de moeders verstopt zich dan ook in een openbaar toilet als het tijd is om hun baby te voeden.

Een kwart van de vrouwen is zelfs wel eens door een vreemde gevraagd om het borstvoeden te bewaren voor een minder openbare plek.

"Bijna alle ondervraagde moeders zouden graag in het openbaar voeden, zonder dat ze al die ongewenste aandacht krijgen.", vertelt Deneice Harwin van Philips Avent. "Voor jonge moeders is borstvoeding best een grote stap. Je zelf schamen voor het voeden in het openbaar helpt dan niet."

Huilen

Het onderzoek bestudeerde verschillende aspecten van borstvoeding. Zo bleek ook dat een op de zes moeders toegaf zich dermate zorgen te maken over de mening van anderen, dat ze de baby liet huilen in plaats van te voeden.

Daarbij bleek dat het niet alleen vreemden waren die de moeders een onzeker gevoel bezorgden.

Bij 20 procent van de vrouwen voelde de partner zich ongemakkelijk bij het toekijken, bij bijna 25 procent maakte familie zich uit de voeten en bij ruim 30 procent bleven vrienden ook niet toekijken bij het voeden.

Doorbreken

"Moedermelk is de beste voeding voor een baby.", legt Vicki Scott van Philips uit. "En aan de ene kant moedigt de maatschappij vrouwen aan om hun kind zelf te voeden. Maar aan de andere kant wordt het hen moeilijk gemaakt om het te doen zonder zich te verstoppen."

Volgens de onderzoekers is het van belang dat borstvoeding zijn taboe status verliest. Het is belangrijk voor de gezondheid van het kind en het aanleggen van een kind aan de borst, zou de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn.