BAARN - Snackliefhebbers die tijdens het afvallen grijpen naar de light variant van hun favoriete snack, moeten voorzichtig zijn.

Volgens wetenschappers leiden light chips vaak tot een gewichtstoename, omdat ze een hongergevoel opwekken.

Amerikaanse onderzoekers van de Purdue University Indiana bestudeerden het effect van kunstmatige vetvervangers en vergeleken daarbij normale chips met light chips.

Daarbij kwamen ze tot de verrassende uitkomst dat chips gemaakt met vetvervangers bijdragen aan gewichtstoename.

Vetvervanger

"Uit ons onderzoek blijkt dat vetvervangers invloed hebben op hoe het lichaam de voedselopname reguleert. Dit kan leiden tot inefficiënt gebruik van calorieën en gewichtstoename.", vertelt hoofonderzoeker Susan Swithers.

Haar onderzoeksteam zetten twee groepen ratten op een vetarm en een vetrijk dieet. Van beide groepen kreeg de helft de normale chips, en de andere groep een mix van normale en light chips.

De gebruikte light chips bevat olestra, een kunstmatige vetvervanger. Olestra wordt in ons lichaam niet verteerd en bevat ook geen calorieën.

Gewichtstoename

De ratten met het vetrijke dieet werden zwaarder en ontwikkelde meer vetweefsel als ze de light variant van de chips aten. Dit extra gewicht was blijvend en verdween niet nadat de chips uit het voedingspatroon waren verwijderd.

Voedsel met een vettige of zoete smaak is vaak een teken dat het lichaam veel calorieën te verwerken krijgen. Het lichaam reageert hierop en bereid zich voor op deze calorieën. Een vetvervanger verstoort deze relatie. Het lichaam verwacht calorieën, maar krijgt ze niet.

De ratten die gezond aten, een vetarm dieet, ervaarden geen gewichtstoename bij het eten van zowel de gewone als de light variant van chips. 

Light

Volgens Swithers bleek uit eerdere studies al dat kunstmatige zoetstoffen tot een toename in gewicht en lichaamsvet konden leiden. "Het blijft dus beter om vetarm en caloriearm voedsel te eten, dan om op vetvervangers en kunstmatige zoetstoffen te vertrouwen."

Europa

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) wil graag benadrukken dat de onderzochte vetvervanger olestra niet in Europa wordt gebruikt. "Light chips met olestra zijn dus ook niet op de markt in Nederland.", aldus Jelka de Roos van de FNLI.