Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Minste donoren in Staphorst en Urk

DEN HAAG - Staphorst en Urk zijn de Nederlandse gemeenten met de minste geregistreerde orgaandonoren. Dat blijkt uit de Donorstand van Nederland die woensdag wordt gelanceerd in Den Haag.
Door ANP

De gemeente Goirle heeft de meeste geregistreerde orgaandonoren: 33,2 procent van de inwoners vindt het oké als hun organen een tweede leven krijgen na hun dood.

Die gemeente heeft überhaupt de meeste registraties van alle Nederlandse gemeenten, dus ook mensen die hebben laten vastleggen dat ze geen orgaandonor willen zijn als ze komen te overlijden. In totaal heeft 50,5 procent van de Goirlenaren zijn keuze over orgaandonatie laten vastleggen.

De gemeente waar de meeste mensen hebben laten vastleggen dat ze geen orgaandonor willen zijn, is Gorinchem.

Utrecht

Van de grote steden telt Utrecht relatief de meeste orgaandonoren: 27,8 procent van de Utrechters heeft zich geregistreerd als donor. Daarna volgt Amsterdam met 19,7 procent, Den Haag met 17,5 procent en Rotterdam met 16,2 procent.

Door de donorstand per gemeente bekend te maken, willen de verschillende organisaties die betrokken zijn bij orgaandonatie en het ministerie van VWS mensen motiveren om hun keuze omtrent het donorschap te registreren. Dat kan op jaofnee.nl.


Lees meer over:
donorregistratie

Aanbevolen artikelen