AMSTERDAM - Bijna tweederde van de sterfgevallen in de wereld wordt veroorzaakt door niet-overdraagbare ziekten als kanker, diabetes en hart- en longziekten.

Het aantal mensen dat aan dergelijke ziekten overlijdt neemt snel toe.

Dat staat in een maandag verschenen rapport van de Verenige Naties.

Ontwikkelingslanden

Terwijl de wereld zijn aandacht richtte op besmettelijke ziekten als aids, malaria en tuberculose, hebben de vier voornaamste niet-overdraagbare ziekten in de ontwikkelingslanden betrekkelijk onopgemerkt een opmars doorgemaakt en zijn ze uitgegroeid tot een wereldwijde epidemie, schrijft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in het rapport.

Volgens het rapport overleden er in 2008 36 miljoen mensen aan niet-besmettelijke ziekten. Dat is 63 procent van alle 57 miljoen sterfgevallen.

Bijna tachtig procent van de sterfgevallen door niet-overdraagbare ziekten deed zich voor in de ontwikkelingslanden en in negen miljoen gevallen betrof het mannen en vrouwen onder de 60 jaar.

De verwachting is dat in 2030 52 miljoen mensen overlijden aan niet-overdraagbare ziekten.

Tabaksgebruik

De snelle toename van het aantal sterfgevallen door niet-besmettelijke ziekten is te wijten aan factoren als groeiend tabaksgebruik, een ongezond dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, obesitas en alcoholgebruik en daarbij spelen de vergrijzing, urbanisatie en de globalisering van de handel en marketing een rol, schrijft Ban.

In 2030 zullen niet-overdraagbare ziekten wereldwijd naar verwachting vijf keer zoveel sterfgevallen veroorzaken als besmettelijke ziekten, zei het hoofd van het Amerikaanse Kankerfonds, John Seffrin, maandag op een persconferentie in New York.

Op de persconferentie werd vooruitgeblikt op een in september te houden VN-top over de bestrijding van niet-overdraagbare ziekten.

Snelle actie

"Niet eerder is een gezondheidsprobleem zo verborgen gebleven en zo verkeerd begrepen en ondergeregistreerd geweest", zei Seffrin. De armste mensen zijn volgens hem de grootste slachtoffers, omdat ze geen geld hebben om vroege ontdekking mogelijk te maken en evenmin voor kwaliteitszorg.

Om 'het grootste gezondheidsprobleem van de 21e eeuw, namelijk niet-overdraagbare ziekten' op te lossen is snelle actie geboden, aldus Seffrin.

Schade

Professor David Bloom van de Harvard School of Public Health zei dat niet-overdraagbare ziekten de komende twintig jaar een enorme belasting zullen gaan vormen voor de economie en de economische ontwikkeling en bestrijding van de armoede in de weg kunnen gaan zitten.

Veel voorkomende niet-besmettelijke ziekten als suikerziekte, beroertes en borstkanker kosten de economie tussen 2005 en 2030 wereldwijd naar schatting 35 biljoen dollar, zei Bloom.

Het is volgens hem nog mogelijk om de schade in menselijk en economisch opzicht te beperken, maar dan moet er meer geld worden uitgegeven aan preventie, screening en behandeling.