BAARN - Huishoudelijke apparaten zijn de perfecte leefomgeving voor schimmels: hoge temperaturen en veel vocht.

Bij de helft van de huishoudens bevat de vaatwasser een schimmel die mogelijk schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Onderzoekers van de Universiteit van Ljubljana onderzochten vaatwassers in 101 steden verdeeld over alle zes de continenten. 

Ze publiceerden deze resultaten in het British Mycological Society Journal.

Vochtig

Tegenwoordig vind je in bijna ieder huishouden wel een aantal elektronische huishoudelijke apparaten. In deze apparaten is het vaak vochtig en warm, een perfecte leefomgeving voor ziektekiemen.

In vaatwassers is de temperatuur echter vaak heel hoog en worden hoge concentraties zout en schoonmaakmiddelen gebruikt. Dit zou niet heel bevorderlijk moeten zijn.

Zwarte gisten

Toch werd bij 62 procent van de vaatwassers schimmel aangetroffen op de rubbere rand in de deur. In 56 procent van de gevallen was er sprake van de zwarte gisten Exophiala dermatitidis en Exophiala phaeomuriformis.

Beide Exophiala-soorten kunnen goed tegen hoge temperaturen, hoge zoutconcentraties en agressieve schoonmaakmiddelen. Deze eigenschappen zijn nog niet eerder gezien bij schimmels.

De Exophiala dermatitidis wordt bijna nooit buiten de natuur gevonden, maar kan wel ziekte bij zowel zwakke als gezonde mensen veroorzaken. Soms leidt het zelfs tot een dodelijke infectie.

Gezondheidsrisico

Het feit dat er nu zwarte gisten gevonden zijn in onze huis is een mogelijk gezondheidsrisico. Het lijkt erop dat deze schimmels zich zo hebben geëvolueerd dat ze kunnen leven onder barre omstandigheden.

Dit maakt dat het risico in de toekomst nog groter zou kunnen worden.