ROTTERDAM - Dagelijks gebruikt een op de tien mensen in Nederland inhaleerbare medicijnen, maar heel vaak gebeurt de toediening niet correct. Dat heeft professor Harm Tiddens, kinderlongarts bij het Erasmus MC, vrijdag gezegd.

''Er is veel winst te behalen met de inzet van slimme inhalators'', aldus Tiddens. Zo kunnen jaarlijks miljoenen euro's bespaard worden, want de behandelkosten kunnen per patiënt oplopen tot 25.000 euro per jaar.

Inhalators worden meestal gebruikt voor de behandeling van astma en COPD, maar ook voor een aantal zeldzame aandoeningen.

''Veel patiënten denken dat ze hun medicatie trouw en op een goede manier innemen, maar als je dat beter bestudeert blijkt dat in de praktijk vaak helemaal niet zo te zijn'', aldus Tiddens.

Diep

De nieuwe generatie inhalators, zogenoemde vernevelapparaten, dicteren de gebruiker wat te doen. Ze leggen de patiënt op hoe hij moet inademen: snel, diep of kort bijvoorbeeld.

Ze geven ook een uitdraai van hoe de patiënt het gedaan heeft en in de toekomst kan bij foutief gebruik de behandelend arts worden gewaarschuwd.