ALPHEN AAN DEN RIJN - Bijna één op de vijf mensen met diabetes is regelmatig niet in staat om een volledige dag te werken vanwege een te lage bloedsuiker, ook wel hypoglykemie of hypo genoemd.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek over productiviteitsverlies na een hypo.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door The Brod Group en Health Research Associates in samenwerking met Novo Nordisk, is gehouden onder 1.404 mensen met diabetes type 1 of 2.

De deelnemers aan het onderzoek kwamen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk, en hadden de maand voorafgaand aan het onderzoek een hypo gehad.

Productieverlies

Uit het onderzoek kwamen enkele opvallende dingen. Zo bedroeg het gemiddelde productiviteitsverlies op de werkplek maar liefst 14,7 uur per persoon per maand. Dit staat gelijk aan ongeveer 1.610 euro aan verloren productiviteit per persoon per jaar

Eén op de vijf deelnemers aan het onderzoek (22,7 procent) kwam bovendien te laat op het werk of miste een volledige werkdag als gevolg van een nachtelijke hypo die zij de afgelopen maand hadden gehad.

18,3 procent van de ondervraagden moest vroegtijdig naar huis of miste een hele werkdag vanwege een hypo die tijdens het werk optrad.

Bewaken

"Veel mensen met diabetes hebben regelmatig last van hypoglykemie", zegt dr. Meryl Brod, hoofdonderzoeker en gezondheidspsycholoog. "Dit heeft niet alleen invloed op hun werk, maar vergroot ook de behoefte aan mogelijkheden om zelf de bloedsuikerspiegel te bewaken. Bovendien zijn hypo’s die tijdens het slapen optreden problematisch voor mensen met diabetes."
 
Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat diabetici in de eerste zeven dagen na de hypo 5,6 extra bloedglucosetesten deden om hun bloedsuiker te meten.

24,9 procent van hen nam als gevolg van de hypo contact op met een behandelaar (huisarts, ziekenhuis, diabeteskliniek of een andere zorgverlener). Van de mensen met diabetes die insuline gebruiken, meldde 25 procent dat ze na de hypo hun insulinedosis verlaagden.

Complicaties

Het handhaven van een strikte glykemische controle heeft op de lange termijn voordelen voor mensen met diabetes wat betreft het verminderen van complicaties. Veel voorkomende symptomen van een hypoglykemische episode zijn hartkloppingen, trillen, honger, zweten, moeite met concentreren of verwardheid.

Mensen met diabetes die met insuline worden behandeld, kunnen één tot drie hypo’s per maand krijgen. Het aantal Nederlanders met diabetes bedroeg in 2010 ruim 810.000. Jaarlijks neemt dat aantal met 71.000 toe. In Nederland hebben naar schatting tenminste 250.000 mensen diabetes zonder het te weten.