AUCKLAND - Vrouwen die in het laatste trimester van hun zwangerschap op de linkerzij slapen, hebben minder kans op een doodgeboren baby dan vrouwen die op hun rechterzij slapen.

Dat blijkt uit een studie van onderzoekers uit Nieuw-Zeeland. De onderzoekers benadrukken dat zwangere vrouwen zich geen zorgen moeten maken.

De kans op een doodgeboorte bij slapen op de rechterzij is wel tweemaal zo groot, maar nog steeds gering: 1,96 op de 1000 geboorten bij vrouwen die op de linkerzij slapen, tegenover 3,93 op de 1000 geboorten die dat niet doen.  

Waarschijnlijk heeft het te maken met de bloedtoevoer naar het ongeboren kind. Ook ontdekten de onderzoekers een verband tussen het risico op een doodgeboorte in het laatste deel van de zwangerschap en regelmatig overdag slapen of bij een langer dan gemiddelde nachtrust.

Meer onderzoek

Ook dit heeft weer te maken met de slaappositie van de zwangere vrouwen. Volgens hoofdonderzoekster Tomasina Stacey van de University of Auckland is meer onderzoek nodig om met nieuwe adviezen over slaapposities voor zwangere vrouwen te komen.

Voor het onderzoek van Stacey werden 155 vrouwen in Auckland geïnterviewd die een doodgeboren baby kregen in de periode tussen juli 2006 en juni 2009.

Zij waren allen minstens 28 weken zwanger. Deze vrouwen werden vergeleken met een controlegroep van 310 vrouwen waarbij de zwangerschap voorspoedig verliep.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de British Medical Journal.