UTRECHT - Artsen moeten de dood met patiënten bespreken als het einde van de zieke nadert. De artsenorganisatie KNMG heeft een handreiking gepresenteerd die de dokters bij het gesprek moeten helpen, zo heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

De gesprekken over het naderende overlijden worden vaak te lang uitgesteld constateert de organisatie. Toch kan een gesprek de patiënt minder angstig en onzeker maken.

Volgens de KNMG zijn er zelfs signalen dat terminale patiënten iets langer leven nadat ze hebben gekozen voor het stoppen van de medische behandeling en goede pijnstillende zorg krijgen.

De artsenorganisatie pleit voor een open, tijdig en goed gesprek. Dat helpt om zorgvuldige beslissingen te nemen over de kwaliteit van leven en de naderende dood.

In het gesprek zouden zaken aan de orde moeten komen zoals de mogelijkheden en onmogelijkheden van behandeling, opname in het ziekenhuis, verpleeghuis of hospice en de vraag of de patiënt een euthanasiewens heeft. Ook kunnen zaken aan de orde komen als orgaandonatie.