BAARN - Uit nieuw onderzoek blijkt dat rood meer is dan de kleur is van de liefde. Het zien van de kleur rood zorgt ervoor dat spieren sneller en krachtiger bewegen.

Dit blijkt uit onderzoek aan de University of Rochester.

"Rood vergroot de lichamelijke reacties, doordat het wordt gezien als een teken van gevaar.", legt onderzoeker Andrew Elliot uit. De meeste mensen zijn zich niet bewust van het krachtige effect dat de kleur rood op hun lichamelijke vermogen heeft.

Deze extra energieboost heeft echter ook een keerzijde. Het zien van gevaar in de kleur rood brengen ook zorgen en afleiding met zich mee. Dit kan volgens de onderzoekers de prestatie juist weer schaden.

Experimenten

De onderzoekers bestudeerden de reacties van de spieren in twee verschillende experimenten. Het eerste experiment betrof schrijven met een rood of grijs krijtje. Bij het tweede experiment werden instructies gegeven op een rode, grijze of blauwe achtergrond.

Tijdens beide experimenten leidde de kleur rood tot een krachtigere grip in de hand. Daarnaast was de reactie van de deelnemers in het tweede experiment sneller bij de kleur rood.

Elliot: "Kleur beïnvloedt ons op allerlei verschillende manieren. Vaak ook onbewust."